Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nyolcvanas évek popikonjai: Depeche Mode

2010.11.03

depeche_mode2.jpgA Depeche Mode az újromantikus és újhullámú együttesek időszakában alakult, az ezekbe a kategóriákba sorolható együttesek közül a Mode lett az egyik legsikeresebb és leghosszabb életű. Az együttes közeli barátjaként számon tartott, a Mute Records elnökeként ismert Daniel Miller szerint a "new wave" helyett "futurista" szó pontosabban jellemzi őket. 2009 elejéig több mint százmillió lemezt adott el, 45 kislemezzel szerepelt a brit kislemez slágerlistán. A banda minden egyes stúdió-albuma bekerült a Top10-be az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban, Dániában, Svájcban, és Belgiumban, valamint további 20 másik országban. 2006-ban a Depeche Mode kapta az MTV Europe Music Awards legjobb együttesnek járó díját.

 

Nem tudok elfogultság nélkül írni a Depeche Mode-ról, aki immáron 25 éve kíséri életemet a néha szomorkás, cinikus, de jókedvű, kissé ipari és egyben lírai dalaival. Jonathan Miller könyvében azt írja: „A Depeche Mode története valószínűtlen mese arról, hogyan vált négy essexi srác híressé, gazdaggá, hogyan nyerték el a megfoghatatlan és örök zenei tiszteletet, miközben nem vesztették el hitelességüket, és hűek maradtak független gyökereikhez. A karizmatikus frontember, Dave Gahan, a látszólag csendes, de egyedülállóan tehetséges zeneszerző, Martin Gore és a bevallottan nem zenész Andy Fletcher, valamint a szinti-hipnotizőr Vince Clarke – már nem az együttes tagja -, kinek keze alatt minden arannyá változik, ha slágerírásról van szó. A Clark-ot felváltandó londoni születésű Alan Wilder hasonló mértékben járult hozzá a Depeche Mode hangzásának világsikeréhez.

 

Ki gondolta volna, hogy a húsz év alatt eladott negyvenmillió album és körülbelül hatmillió koncertlátogató után még mindig milliós példányszámban adjál el lemezeiket, védjegyükké vált sötét, mégis valahogy felemelő dalaikkal?

Hogy egy közhelyet idézzünk: mi a Depeche Mode sikerének a titka? A kérdést talán a britt elektropop-úttörő, Thomas Dolby könnyebben meg tudja válaszolni: „Ha egy Depeche Mode-szám szólal meg a rádióban, azonnal tudom, hogy ők azok – akkor is, ha új megjelenésről vagy egy ritka, még nem hallott felvételről van szó. Az elektronikus zene túlzsúfolt világában mindannyiunknak többé-kevésbé ugyanazon eszközök állnak rendelkezésre, a Depeche Mode mégis egyértelműen kimagaslik a mezőnyből. Teljesen egyedi hangzásukat lehetetlen kézzelfoghatóan körülírni…”

                                                                                                              Szöllősi Györgyi

http://www.youtube.com/watch?v=l6WKGc0s6pw

(Forrás: Jonathan Miller :Depeche Mode, Show Time Budapest)