Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Márton napi vásár Szombathelyen

2010.11.08

martonnap-babak.jpgA november első hétvégéjén Szent Márton-napi nagyvásárral kezdődött a Szent Márton Hét, mely Szombathelyen és szűkebb környékén, valamint művészeti intézményeiben sokszínű programokkal várta/várja az érdeklődőket. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Csodálatos késő őszi napsütésben volt részünk. A Vasi Múzeumfalú nagyszínpadán zajló programok között volt gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató. Az egész napos nézelődésben, alkudozásban megfáradt látogatók megkóstolhatták a kürtöskalácsosok, gesztenyesütők friss csemegéit, a lacikonyhák kínálta libaétkeket, majd koccinthattak a kiváló borokat kínáló gazdáknál. Az elsőt (kürtőskalács) és az utolsót (Decsicsék Cserszegi fűszeresét) mi is megízleltük. Nem tudom, melyikből sikerült többet fogyasztani a két nap alatt. Mindegyiknek fantasztikus íze és jótékony hatása volt a testünkre és a lelkünkre is.  Idén is, mint mindig, remek töklámpásokat faraghattak a vásárra látogatók. Beszerztünk mi is egyet, ami este vidáman világított a teraszunkon, kaján vigyorral az arcán. A libacombról valahogy lecsúsztunk, de kárpótolt minket pár kétszer is jól átsütött kolbász friss kenyérrel. Míg a fiúk hazai barnasörrel oltották szomjukat, én - egyelőre - maradtam az ásványvíznél.

Persze, a nő is kibújt belőlem, s míg párom szorgalmasan kattintgatott (értsd: fotózott) én azonnal „shoppingolni” indultam. Beszerző körutamon megálltam indián barátaimnál, és bár idén nem vásároltam fel a pulóver-készletüket, azért egy-két darabbal így is sokáig szemeztem, mielőtt búcsút intettem a sátruknak. Kiváló minőségű, ám annál rikítóbb női zoknikra is szert tettem. Hála istennek csizmában fogom használni őket, így az ésszerű praktikum győzött, nem a kényes esztétikum.

Tovább sétáltam, s jókedvűen nézegettem az árusok és idelátogatók színes kavalkádját. Kedves arcú, mosolygós, raklapon ücsörgő nénik, mentében és kiskalapban alkudozó árusok és színes portékáik csalogattak. Elvesztem egy olyan világban, ami a XXI. században teljesen meseszerűnek tűnt, és paraszti romantikájával kibillentett a hétköznapok szürke valóságából. Két teljes napra elvarázsolt, amihez, valljuk be, azért köze volt a hallatlanul jóízű forralt bornak és a zamatos gyümölcspálinkáknak is.

 

                                                                                                                                             Szöllősi Györgyi

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.