Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A test börtönében

2010.11.29

rosso.jpgMint már említettem, a középkori orvoslás, a tudomány hogyan is magyarázhatta volna meg észérvekkel azt, amit a természetfölötti átkának tartottak?

Napjainkban már ismeretes egy betegség, a porfíria, melynek egyes válfajai „vámpír-tüneteket” mutatnak. Vajon hány ártatlant öltek meg vagy közösítettek ki, mert beteg volt? Valószínűleg nagyon sokat, s talán rosszabb volt annak, akit még életében megvádoltak a vámpírizmussal, mint a holtaknak, akiknek végső nyughelyét háborgatták.
Képzeljünk csak el egy földi halandót, aki nem mehet ki a napra, mert a bőre annyira érzékeny a fényre, hogy felhólyagosodik! A sötétségben érzi otthon magát, mert a fény egyenlő a halálos sebekkel. Az arca beesik, a bőre hófehér, s az ínye elkezd sorvadni, a fogai erőteljesebben látszanak, és elszíneződnek. Rögvest meg lett billogozva, vagy titokban megölték…
De nézzük az orvosi tényeket: „Vörösvértestjeinkben központi szerepet tölt be az oxigénszállítás lebonyolításánál a "hem"- nek nevezett, többszörös gyűrűs szerkezetű vegyület, amely egyúttal a vörösvértestek vörhenyes színéért is felelős. A hem előállítása (bioszintézise) bonyolult, nyolc lépésből álló, azaz nyolc enzim összehangolt működését feltételező folyamat. A nyolc enzim egy kivétellel bármelyikének hiányos működéséből kialakulhat a porphyria valamelyik válfaja. A hem bioszintézis zavarai részint a májban, részint a vörösvérsejtekben jelentkeznek, s éppen az enzim kiesésének helyszíne alapján osztjuk a porphyriákat májeredetű (hepatikus) vagy vörösvértest-eredetű (eritropoetikus) csoportba.”
Számunkra leginkább a vörösvértest-eredetű porfíriák meghatározóak, mivel a tüneteikből következően akár egy vámpír jellegzetességei is leírhatóak. A porfíriák egyik fajtája, a veleszületett erythropoeticus porphyria (Günther-kór) jellemzői: „… a bőr fénynek kitett területein erythemák és hólyagok keletkeznek, melyek fekélyekkel, alopeciával és hegekkel gyógyulnak. A porfirin lerakódás az arc és a kezek súlyos deformációját és csonkulásait okozhatja. A fogzománc barnásvörösösen elszíneződik és UV-fényben fluoreszkál.”
Belátásom szerint az a gyermek, aki ezzel a betegséggel született abban a korban, amikor burjánzott a túlvilági lényektől való rettegés, „eláshatta magát”. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, mi lehetett a sorsa: kirekesztettség, gúnyolódás, s a saját családja sem védte meg az illetőt, ha olyanok voltak, akik fanatikusan hittek a vámpírok átkában. Ellenkező példa ritka lehetett, mint a fehér holló!

 

A halál csókja

 

A vámpírizmusnak még számtalan válfaja van, s a szó jelentéstartalma is folyamatosan bővült az évszázadok során. A múlt tényein, és a számos feltevésen viszont már nem változtathatunk, mert ezek már beleégtek, beleíródtak a világ történelmébe, és persze a vámpírok történetébe.
Egy biztos, akit megérint a halál szele, és átéli a küzdelmet a puszta létért, bármilyen októl függően, átértékeli az élet és az elmúlás fogalmát. S meglátja a természet erejét, és alkotásainak, talán a legszentebbnek, a vérnek a hatalmát és szépségét!

A vámpírok nem csak a borzalmat és a halált képviselik, hanem az ősi erőt, melyet rég elfeledkeztünk tisztelni. A régi időkben, amikor még horda horda ellen harcolt, s az ellenség vérét itták a győzelemért, visszaadták az anyaföldnek azt, akit elszólított a túlvilág, és nem háborgatták a végső nyugalmát.

Azt hiszem, még mai napig is azért rettegünk az ismeretlentől, s legfőképp a haláltól, mert különféle műszerekkel nem láthatunk át a túloldalra. Még most is küzdünk a tudatlanság ellen, de szerencsére már nem olyan kegyetlenül, mint az eszeveszett középkori emberek. A vámpír a félelmek szülötte, s amit nem ismerünk, megpróbáljuk elpusztítani bármilyen eszközzel.

 Rácz Edina

Felhasznált irodalom:

- Janion, Maria : A vámpír: szimbolikus biográfia .- Budapest : Európa Kvk., 2006.
- Dr. Lakner Géza : Porfíria – A rejtőzködő kór; http://members.iif.hu/lakner/hio_porphyria.htm
- Dr. Mező Izabella : Porphyriák : Vitalitás : betegségenciklopédia; http://www.vitalitas.hu/?ctype=3&todo=bet&id=1&showbet=92

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.