Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Művészet

dsc_0956_resize.jpgAz airbrush magyar neve légecset, amit ha kimondok, mindenki valami egzotikus eszközre gondol. Őszintén szólva, magyarul sokkal szebb, mint angolul - szerintem. Eredetileg a retuspisztolyt, ahogy a neve is elárulja, nem grafikai munkák készítésére, hanem fotóretusálásra használták. Később, mikor "megnyílt az első Photoshop", már száműzték a fényképek világából, s ekkor nyílt új távlat a festészetben a légecset számára. Ez egy rendkívül precíz eszköz, mely levegő segítségével juttatja el a pisztoly tartályában lévő festéket a megfestendő felületre. A tetején található egy kis billentyű, ezzel lehet szabályozni az eszköz testén átáramló levegő és festék mennyiségét.  A rotring-vékony vonaltól az ujjnyi vastag csíkig lehet vele szórni, ami alkalmassá teszi az eszközt igazi művészmunkák elkészítésére.

Jómagam Mike Tamástól, az airbrush festés nagy öregjétől tanultam a szakmát, aki közel húsz éve varázsol szebbnél szebb mintákat motorokra, sisakokra, autókra és minden egyéb, festhető felületre. Kevesen tudják azonban, hogy ez a technika kiválóan alkalmas vásznak festésére is. Nagyon szép fotórealista festményeket lehet készíteni vele. Igazi kihívás egy olyan eszközzel alkotni, amit nem kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, de mégis megállja a helyét a kortárs művészek festményei között.

 

Makettezők, modellezők is használják, sőt, még cukrászok is, csak egy valamivel speciálisabb fajtáját. Azonban az igazi „nagy felhasználók” elsősorban a fényezők, akik az eszköz óriás típusát használják, hogy autóinkat a megfelelő színre fújjak (és/vagy javítsák).

Bár már nem én vagyok az ország egyetlen női airbrush festője, mindig én leszek az első és erre nagyon büszke vagyok. 2008-ban a Prágai Motorkiállításra került ki egy általam festett motor. 2009-ben a Budapesti Motorkiállításon már három motort is kiállítottak, idén pedig sisakokat mutathattam be. Első önálló kiállításom is 2009-ben volt a Harmónia Műhelyben, vásznaimból. És persze itt van az örök felület, az autó, melyet én sem tudtam kihagyni. Sokáig gondolkodtam rajta, mi kerüljön rá. Aztán figyelembe véve személyiségemet és érdeklődési körömet, végül Macskanő, Batman és Lara Croft lett a befutó.

 

dsc_3333_resize.jpg

 

Szöllősi Györgyi

www.g-design.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.