Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÍGY JÁR AZ, AKI A TÁVOLI ISMERETLEN HANGTÓL MEGIJED

2010.11.09

Szálinger Balázs - Forte Társulat


ÍGY JÁR AZ, AKI A TÁVOLI ISMERETLEN HANGTÓL MEGIJED

a szanszkrit meseirodalom legrégibb ránk maradt gyűjteménye, a Pancsatantra alapján


A PANCSATANTRA (Ötös Tankönyv) szanszkrit nyelvű állatmese gyűjtemény a Kr.u. II-III. századból az életbölcsességek régi indiai tankönyve, mely főleg az állatok világán keresztül vonja le mulattatóan és egyben drámaian a tanulságot. A mesékben bizonyos mértékben érezhető politikai színezettség eredeti célja az uralkodás tudományára való nevelés volt. Ezt a motívumot az előadásban a stand-up comedy műfaján keresztül kívánjuk megerősíteni. A mesékben szereplő állatok emberi típusok, illetve viszonylatok megtestesítői: az oroszlán az állatok királya és az indiai maharadzsák tükörképe, a sakál a miniszter hasonmása, a veréb és az elefánt viszálya pedig a kis ember és a hatalmasok viszályát példázza.

A produkció zenei világát Dresch Mihály és zenekara élőzenei kísérete alkotja. Az előadás nyelve a mozgás, a tánc, a vizualitás, a zene és a beszéd együttes használatával válik kerek egésszé, és célja, hogy az ősi tanmese gyűjteményt aktualizálja, mai kortárs színházi nyelvre fordítsa.

 

Szereplők:

Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Földeáki Nóra, Kádas József, Krisztik Csaba, Lőrinc Katalin, Simkó Katalin, Sipos Vera, Zarnóczai Gizella

Zenekar:
Dresch Mihály – fúvós hangszerek
Lukács Miklós – cimbalom
Szalmai Mátyás – nagybőgő
Baló István – ütős hangszerek

Dramaturg: Upor László
Zeneszerző: Dresch Mihály
Díszlet: Milorad Krstic
Jelmez: Benedek Mari
Fény: Payer Ferenc

Rendező-koreográfus: Horváth Csaba

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.