Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Virtuális vonzás

2010.12.14

gantner1.jpgVágyakozás, szex, vágyakozás, még több szex. Talán így jellemezhetnénk röviden-tömören Gantner Ádám A lator című könyvét.

A titkon izgalmakra vágyó, de csak képzeletben elérő vágyakozók mentsvára. Vagy éppen a konzervatív megbotránkozók céltáblája. Hogy miért írom ezt? Gantner Ádám alkotására minden rásüthető, csak az nem, hogy prűd…

Egy sokak által ismert, akár függőségi viszony képezi a mű alappillérét: az internetes társkeresők világa. Szenvtelenül mutatja be az író, hogy milyen valódi igazságok vannak az odalökött szavak, mondatok mögött, melyek egy ilyen oldalon megfordulhatnak. Persze, azért ne vonjunk rögtön glóriát Ádám feje köré, hogy áldozatos munkával felderítette ezt a terepet és a legmélyebb bugyraiba is belemerült… Szó szerint!

Ahhoz, hogy megismerhessük azoknak a nőknek a személyes poklát, akik nap mint nap ott ülnek velünk a buszon, vásárolnak a közértben, a mű alkotója ki is használta őket. Azután őt használták ki…

Az interneten bármeddig el lehet menni, bármit lehet írni, és tenni. Egy bizonyos pont után, amikor személyes találkozót beszél meg két virtuális „szerelmes”, átültetik a kézzel fogható valóságba a cyber világot. Ott dől el, mi az igazság két emberről.

A függőség, mely kialakulhat a társkeresőkhöz fűzött viszonyban, elképesztően leépítheti az embert. Tapasztalta ezt írónk is, aki mindent kipróbált, amit csak lehet. A kiégés veszélye, a nők legmesszemenőbbekig való megismerése, meggyűlölése, mind-mind a pengeélen való táncolás mutatói.

Ádám kétszer született újjá, kétszer ismerte meg önmagát és a nőket. Ugyanis, a jelen társkereső-függő férfija mellett tanúi lehetünk a kisfiú kamasszá érésének. Ismerkedés ez a saját, majd a női test gyönyörforrásaival. A kamasz bonyolult lelkivilága kísértetiesen hasonlít a jelenkori férfi bizonytalanságához. A kulcs az önismeret. A vágyak tisztázása, az elérhetetlenség, majd az elérhetőtől való lelki kielégítetlenség.

A belső harc a miértekkel, a kihasználás élvezetes órái, a „mit keresek itt” néha felbukkanó szikrái… Olyan érzelmi hullámvasútra viszi el olvasóit az író, hogy sokszor utálatot vált ki, majd szánalmat, vagy éppen megértést. Néha hímsoviniszta nőgyűlölőként tetszeleg, majd pedig megvillantja az Igazi Nőre vágyó férfi kilátástalanságát.

A kamasz és a férfi érzelmei, történetei közti váltakozás időt hagy az olvasottak feldolgozására, egészen más fényben való megvilágítására. Bár, a legerősebb szál, mely összeköti a tizenévest és az érett fickót, a testiség utáni mély sóvárgás. Az előbbi még nem ismeri, az utóbbi már túlságosan ismeri, de mégis központi szerepet kap az életében.

Azok a merész vállalkozók, akik felülnek Gantner Ádámmal a pokol bugyrain átszáguldó hullámvasútra, garantáltan átgondolják majd addigi viszonyukat a férfi és női nemhez…

 

Rácz Edina

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.