Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vasectomia

2010.11.01

vasectomia.jpgA fogamzásgátlás évszázadok óta megoldandó probléma a párok életében. Az esetek 85 %-ában a nők védekeznek, és/vagy közösen – óvszerrel – védik ki a nem kívánt terhességet. A minap hallottam egy rádióműsort, ahol a betelefonáló hölgy arról panaszkodott, hogy a szervezete nem viseli el a különböző hormontartalmú készítményeket, így a tabletta kiesik a módszerek tárházából. Mivel már spirállal is próbálkozott, így ezt sem tud használni, mert elmozdult és úgy beépült a méhnyakba, hogy azt műtéttel kellett eltávolítani. Óvszerrel ugyan biztonságos a szex, de nem jó, hiszen az ember jóformán a méreten kívül nem érez semmit! A szexuális élet minőségének romlása a tabletta esetében is fennáll, mert szinte teljesen megszünteti a nemi vágyat (tapasztalat!!!).

A hölgy panaszaihoz hozzászólók – többnyire férfiak(!) – azt mondták (rettenetesen igazságtalanul), hogy a nő biztosan teherbe akar esni és így taktikázik (Ezt az ő nevében én is kikértem magamnak egyébként – A Szerző). Mások azt írták – szintén férfiak -, hogy a hölgy térdeljen le…

Nos, ha a kedves urak ismereteket szereznének a fogamzásgátlásról, azok nőkre gyakorolt hatásairól, illetve a férfiak részére elérhető és elvégezhető módszerekről, tán megszűnnének az ostoba beszólások, és eloszlathatnánk a tévhiteket. Bár a vasectomiát csak azoknak ajánlott elvégeztetni, akik komoly párkapcsolattal rendelkeznek, és nem szeretnének már több gyermeket – vagy egyet sem, ez megegyezés kérdése -, mert az eredeti állapot visszaállítása idővel egyre nehezebbé válik, illetve nem helyreállítható (Spermabank!!).

 

S hogy miért félnek ettől a férfiak? Megkérdeztük. Íme, a kérdések, aggályok:

 

Mi az a vasectomia egyáltalán?

Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.

A beavatkozás során a herékből induló ondóvezetéket elvágják, elkötik, vagy más módszerrel lezárják. Ennek köszönhetően a péniszből távozó ondófolyadékba nem jutnak spermiumok. A spermium-mentes ondó nem képes a petesejt megtermékenyítésére.

A herékben nem szűnik meg a spermatermelés; a felhalmozódó sperma felszívódik a férfi szervezetében. Hasonlóképpen – beavatkozás nélkül - szívódnak fel a spermiumok, ha valami oknál fogva nem kerül sor ejakulációra. A vasectomiát követően általában több hónapba kerül, amíg a szervezetből ki nem ürül, vagy fel nem szívódik a maradék spermium is. Mindaddig, amíg az ondóból kimutatható a spermiumok jelenléte, szükséges egyéb fogamzásgátló módszert alkalmazni. Enélkül az átmeneti időszakban a partner bármikor teherbe eshet.

 

Mi van, ha impotens leszek?

Az impotencia jelentése a következő: A coitus közben a páciens nem tudja elérni a megfelelő erekciót, illetve az nem tartható fenn. Az impotencia szó súlyosabb állapotot takar, tulajdonképpen közösülési képtelenséget jelent, mely huzamosabb ideje, legalább három hónapja fennáll.

A vasectomiával a közösülési képesség megmarad, hiszen csak a spermák nem jutnak ki az ondóvezetéken át a szabadba, kvázi, minden megfelelően működik!

 

Mi van, ha már nem jön ki belőle semmi? Az olyan béna!

Mivel az elkötés az ondóhólyag és a prosztata előtti vezetékszakaszon történik, a kilövellő ondófolyadék mennyisége nem változik.

 

Mi van, ha félrenyúl az orvos és elszúr valamit?

Ezt a kérdést nem szeretnénk megválaszolni. No comment.

 

Mennyibe kerül? Vagy ingyenes?

Isten hozott Magyarországon! Semmi sincsen ingyen. Egyszeri díja van, ami a mai napon 56.000.- Ft-ba kerül. Bár meglehetősen borsos árnak tűnik, a fogamzásgátlók életen át történő megvásárlásánál lényegesen olcsóbb, és 100%-os védettséget nyújt!! Nem lehet tőle trombózist és tüdőembóliát kapni, nem lehet „elfelejteni bevenni”, stb. A műtét előtt egy-két nappal érdemes befizetni. Amennyiben a műtét után biztosak akarnak lenni abban, hogy a spermiumok már nincsenek jelen, úgy egy vizsgálatot kell kérni három hónap után (spermium-számlálásnak hívják). Ennek a költségeit nem ismerem, de utánanézek.

 

Hogyan zajlik a dolog? Fáj?

·         A heréket, a herezacskót a műtétet megelőzően fertőtlenítik, leborotválják.

·         Szájon át bevehető tablettával, vagy intravénás készítménnyel elkábítják a pácienst. 

·         Kitapintják az ondóvezetéket.

·         Helyi érzéstelenítőt juttatnak a környékére.

·         A sebész egy-két kisebb vágást ejt Ezeken keresztül elmetszik a két ondóvezetéket (Tehát nem elkötik az ondóvezetéket, hanem egy nagyjából egy centis darabot kivágnak belőle, megelőzendő az esetleges összenövést). A metszett végeit elkötik, összevarrják, elektromos kauterrel „megforrasztják”. Ezt követően felszívódó varrattal összeöltik a vágások helyét.

A beavatkozás körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Nem igényel több napos kórházi benntartózkodást, ambulánsan is elvégezhető. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy kellemes. „A férjem azt mondta – meséli egy barátnőm -, hogy ki lehet bírni. Majd a műtét után beültünk egy étterembe és falatoztunk. Persze, mint minden beavatkozás, ez is stresszel jár, így az ebéd után hazamentünk és a párom másnap reggelig aludt. A varratszedés meg végképp semmiség volt. Kettő-kettő öltéssel varrták össze a kis vágást és  - teszi még hozzá kuncogva a barátnőm - a helye már aznap sem látszódott!" :)

Nos, remélem, sok tévhitet tudtunk eloszlatni ezzel a cikkel. Ha van kérdésük, bátran tegyék fel.

Ne feledjék: „Csak addig ostoba az ember, amíg nem kérdez. Ha a megfelelő válaszok birtokában van, elméje megvilágosodik, félelme eloszlik.”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kérdés

(Zalán, 2012.08.14 13:09)

Miért van az, hogy ebben a témában minden fórumban van egy ilyen okos hozzászóló. "Talán" véletlen, hogy csak egy nagyon régi cikket olvasott el, és nem tudja, hogy amit írt, az nem bizonyított, csak egy régi feltételezés. (hererák) Valószínűbb azonban, hogy vallásos meggyőződéséből ír ilyen hozzászólásokat, de azzal nem tud meggyőzni másokat, mert vagy menekülnek előle, vagy elzavarják. Szóval "talán" előbb olvasni és tájékozódni kell, azután írni.

Kérdés

(talán, 2012.04.18 20:19)

Szia. én azt olvastam hogy sok esetben az elkötést követő időszak után jóval nagyobb eséllyel kapnak a páciensek hererákot!
ha rosszul kötötték el akkor a föl nem szívódó szivárgó gyulladást ki kell operálni, az elkötés után belsővérzés léphet fel, + a közösülés alkalmával esetekben "kisseb" fájdalom és felléphet?
ilyen dolgok mellet is érdemes megcsinálni a műtétet

1089 Budapest

(Zalán, 2011.02.25 09:49)

Az írás nagyon szakszerű. A cikkíró férje miért nem csináltatta meg? Akkor nem kellene a barátnő tapasztalatait megírni. Egyébként én nem ellenzem a vasectomiát, igenis csináltassák meg azok a párok, akik már nem akarnak több gyereket és a tartanak a hormonok káros hatásaitól.